Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε συχνά ερωτήσεις από τους ασθενείς μας σχετικά με τον εμβολιασμό εναντίον του νέου κορωνοϊού. Δεν θα επεκταθώ καθόλου στους διαφορετικούς τύπους εμβολίων που διατίθενται, αλλά σε απορίες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καρδιολογικών φαρμάκων και των εμβολίων, οπότε η λήψη τους θα πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτα τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως Ασενοκουμαρόλη και Βαρφαρίνη καλό θα είναι να έχει προηγηθεί προσδιορισμός του INR ώστε ν’ αποφευχθούν τοπικές επιπλοκές όπως αιμάτωμα, οίδημα στη θέση i.m. χορήγησης του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση αναφέρουμε τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής (συμπεριλαμβανομένων και τον DOAC’s Xarelto, Eliquis, Pradaxa) στο εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί λεπτή βελόνα και αποτελεσματική τοπική πίεση. Τέλος όσον αφορά στ’ αντιαιμοπεταλιακά Ασπιρίνη και Κλοπιδογρέλη δε χρειάζεται καμία τροποποίηση της χορήγησής τους.

Συνοψίζοντας ο εμβολιασμός ενδείκνυται σε όλους του ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή, βαλβιδοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, περιφερική αρτηριακή νόσο, πνευμονική εμβολή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και το όφελος ξεπερνά κατά πολύ τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες δράσεις. Ο κίνδυνος δε σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης εκτιμάται σε 1:2000000.

Και μην ξεχνάμε, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες ατομικής υγιεινής!