Λίγες ημέρες πριν τον ερχομό του 2022 δεν μπορώ παρά να συλλογίζομαι εάν όλα όσα μεσολάβησαν στις 365 ημέρες έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Αναμφίβολα τις σκέψεις όλων μας μονοπώλησε η αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία και στον δεύτερο χρόνο κατάφερε κυριολεκτικά ν’ αποδιοργανώσει ή καλύτερα να χτυπήσει συθέμελα τον βολικό (για τους περισσότερους) τρόπο ζωής. Φάνηκε και φέτος πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στα συστήματα υγείας όλων των χωρών όταν έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μία ιογενή λοίμωξη με εκρηκτική διασπορά στον γενικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία νέα νοσολογική οντότητα με μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε ν΄απαντήσει πολύ γρήγορα με την ανάπτυξη των γνωστών εμβολίων, τα οποία μπόρεσαν να σώσουν αρκετές ανθρώπινες ζωές μέχρι στιγμής. Δεν πρέπει να λησμονηθεί όμως  ότι η προφύλαξη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την αποφυγή αχρείαστων συναθροίσεων παραμένει καίριο όπλο για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Μελανό σημείο για τον δυτικό κόσμο (διότι αυτόν θεωρώ σημείο αναφοράς) είναι η αδυναμία ή δυσπραγία στη διάθεση εμβολίων στις χώρες της  Αφρικής αλλά και στις υπόλοιπες Ηπείρους, όπου η φτώχια και η ανέχεια στέκονται εμπόδιο στην απόκτησή τους. Μόνο όταν συμπεριληφθούν και οι ασθενείς οικονομικά χώρες στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούμε ν’ αυξήσουμε τις πιθανότητες  ελέγχου της πανδημίας. Ας μην λησμονούμε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνο στις εμπορικές συναλλαγές αλλά και στην κοινή ευθύνη απέναντι σε όλους τους κατοίκους του πλανητικού μας χωριού.

Κλείνοντας οφείλω να επισημάνω ότι η ενημέρωση σε ότι αφορά στον SARS-CoV-2 καλό θα είναι να αναζητείται σε σοβαρές πηγές και έγκριτες δημοσιεύσεις. Εκεί ακριβώς είναι και η ευθύνη των ειδικών ιατρών που έχουν επιφορτιστεί της υπεύθυνης ενημέρωσης του πολίτη. Η ιατρική δεν ασκείται ούτε επιδεικνύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά  σε όλους σας  και ας είναι ο Καινούργιος Χρόνος λίγο πιο ελπιδοφόρος από αυτόν που φεύγει.